Mateja Valjarević

slika trenera
  • Crni pojas – II stepen

  • Jedini verifikovani profesor od strane IBJJF-a u Srbiji

  • Glavni instruktor za Brazilski Džiu Džicu i Grapling

  • Aktivan takmičar


Mateja Valjarević, rođen 06.05.1986. u Beogradu. -Završio je Sportsku akademiju u Beogradu i ima zvanje Višeg sportskog trenera . Od 2009. Mateja je nastavio svoje studije na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u klasi za Džudo.

Od malih nogu pokazuje interesovanje za borilačke veštine, već sa 7 godina počinje da trenira Realni Aikido gde stiže do predmajstorskog zvanja. Negde u tom period počinje da se interesuje za Brazilski Džiu Džicu. Od 2004-te godine paralelno kreće da trenira tradicionalni džiudžicu gde stiče majstorsko zvanje, kao i Brazilski džiudžicu kod majstora Jovana Žerjala. Vrlo brzo se dokazuje kao uspešan takmičar osvajanjem brojnih nacionalnih i internacionalnih medalja u brazilskoj džiudžici i greplingu. Svoju trenersku karijeru u brazilskoj džiudžici započinje 2008. godine kada kao nosilac plavog pojasa, tako što kao izuzetan tehničar, na preporuku svog tadašnjeg trenera ( Jovana Žerjala) osniva svoj klub – Brazilski džiu džicu klub “Lutador”. U trenerskoj karijeri stvorio je mnogo uspešnih takmičara, osvajača brojnih medalja na turnirima u zemlji i inostranstvu.

2012-te godine, odlukom o udruživanju nekoliko klubova praktično dolazi do stvaranja prvog organizovanog BJJ Tima na ovim prostorima koji se kasnije registruje kao Sportsko Društvo “Lutador”. Mateja, kao jedan od osnivača postaje predsednik i glavni trener za čitav Tim.

slika sa treninga

2013. godine preko leta odlazi u Sao Paulo (Brazil) i trenira kod jednog od najboljih svetskih trenera Fabio Gurgel-a. Za vreme njegovog boravka u Brazilu, trenirao je sa brojnim crnim pojasevima i svetskim šampionima, Fabio Gurgelom, Michael Langhijem, Leo Nogueirom, Serigo Moraes , Juan Caio Kamezawa, Thomas Lisaboa , Luana Alzuguir, Fabio Caloi, ,Ghabi Garcia itd.. Posle povratka iz Brazila, donosi franšizu najjačeg svetskog tima Alliance BJJ-a.
2014. dovodi najboljeg borca na svetu do 76kg, Lukasa Leprija na sedmodnevni BJJ Kamp koji je organizovan u Knjaževcu.
Pored toga, na brojnim seminarima i kampovima učio je i od šampiona kao što su Romero Jacare Calvecanti i Alexandre Gigi Paiva (osnivacima alijanse), Robert Drysdale (osnivač ZENITH BJJ Asocijacije i osvajač zlatnih medalja na BJJ svetskom prvenstvu I ADCC šampionatu). U Parizu, 2014-te godine, trenira sa Goranom Pejovicem i Jeremy Idlsom (crnim pojasevima Roberta Drysdela) u KAJYN PARIS akademiji, nakon čega dobija poziv od Roberta Drysdela da prisustvuje seminaru u okviru BJJ kampa u Sozopolu.
Mateja je 2015. godine promovisan u crni pojas u KAJYN PARIS Akademiji od strane Gorana Pejovića i Jeremy Idlsa, a Robert Drysdel je potpisao papire za verifikaciju pojasa u Internacionalnoj Brazilskoj Džiu Džicu Federaciji. Posle promocije, Mateja postaje jedan od glavnih instruktora Zenith Asocijacije za Balkan.
2019. registruje Lutador Tim u Internacionalnoj Brazilskoj Džiu Džicu Federaciji pod nazivom “LUTADOR BJJ – Serbia“ i dobija profesorsko zvanje.

slika sa treninga

Sticanjem iskustva kroz treninge sa vrhunskim borcima ove veštine, formira specifičan pristup i metod treninga, kombinujući principe elitnih svetskih akademija koji vrlo brzo daje rezultate i Lutador Tim postaje jedan od najtrofejnijih BJJ Timova na ovim prostorima.

Kao glavni trener Lutador Tima, održao je na desetine BJJ seminara širom zemlje i u inostranstvu. Bio je jedan od predavača na Festivalu Brazilske Kulture u Beogradu, pored zvučnih imena kao što je Ze Radiola (trener Otavio Souse, Braulia i Victora Estime ).

Od 2013-te godine bavi se i suđenjem na BJJ turnirima: Serbian Jiu Jitsu Cup , Serbian BJJ Open, Niš BJJ Open, Knjaževac Open International ,Abu Dhabi Pro Serbia 2014 ,Sofia BJJ Open, Banja Luka BJJ Open, Belgrade Open Jiu Jitsu Championship , Belgrade Open NO GI Championship.